Veilig gereedschap – MAN/MEC

Snijgereedschappen voor houtbewerkingmachines vallen niet onder de Machinerichtlijn. Daarom is er voor gereedschappen geen CE keurmerk benodigd of een EG conformiteitverklaring.  Sinds 1 juli 1997 is in Nederland de Veiligheidsnorm NEN-EN 847-1 van kracht. Deze norm heeft tot doel het aantal ongelukken te verminderen als gevolg van constructie fouten en als gevolg van gebruik.

Binnen deze norm wordt onderscheid gemaakt tussen gereedschappen die geschikt zijn voor het werken op een automatisch aangevoerde machine (zoals bijvoorbeeld een schaafmachine, CNC (bovenfrees)machine en gereedschappen die geschikt zijn voor het werken met handmatige aanvoer (zoals een tafelfreesmachine, cirkelzaag).

Eén van de belangrijke eisen van deze norm is dat de gereedschappen voor de machinaal aangevoerde categorie dienen gemerkt te zijn met “MEC”, de gereedschappen geschikt voor handaanvoer dienen gemerkt te zijn met “MAN”.

Deze merktekens mogen alleen door de producent aangebracht te worden, tevens dient het gereedschap voorzien te zijn van een aantal andere gegevens zoals toerental en materiaalsoort.

Naast deze norm zijn ook de NEN-EN847-2 en NEN-EN847-3 van kracht. Deze normen zijn het verlengde van de eerst genoemde norm en hebben betrekking op andere typen gereedschap en opspanningen.

Wilt u er zeker van zijn dat uw gereedschappen voldoen aan de wetgeving? Wij komen vrijblijvend langs om u te adviseren wat betreft het gebruik van uw gereedschappen.

veilig gereedschap

Shows in graphic detail the results of operator accidents (using a pig’s tail) when improperly using tools designed for mechanical feed machinery.

Shows in graphic detail the results of operator accidents (using a pig’s tail) when using cutting tools designed for manual feed with enclosed gullets and limited knife projection per EN847/1.