U-waarde kozijnen, ramen en deuren

De U-waarde drukt uit de hoeveelheid warmte die per uur, per vierkante meter, per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie doorgelaten wordt. Een hogere U-waarde betekent dus een slechtere isolatie, een lagere U-waarde betekent een betere isolatie. De eenheid voor U-waarde is W/(m2K).

Per 1 maart 2013 is de maximale U-waarde – vastgelegd in het Bouwbesluit voor ramen deuren en kozijnen – vastgesteld op 1,65 W/(m2K).  Dit betekent dat constructies met een hogere U-waarde niet meer toegepast mogen worden bij nieuwbouw. Aangezien de U-waarde vastgesteld wordt op de totale constructie is het van groot belang de waarde van de afzonderlijke onderdelen zo laag mogelijk gehouden wordt. Leitz heeft bij een aantal klanten al houten kozijnconstructies gerealiseerd waarbij de U waarde van de totale kozijnconstructie uit kwam op maar liefst 0,76 W/(m2K) (bij vastglas, voor draaikiep ligt deze waarde op 0,79 W/(m2K)).

In 2015 zullen de eisen rond de U-waarde nog verder naar beneden gaan vanwege de wijzigingen die doorgevoerd gaan worden. Leitz biedt de mogelijkheid om voor u de U-waarde voor uw kozijnsysteem te berekenen, kijk hier voor meer informatie.

Wij zijn al op de toekomst voorbereid! U ook?

hires