Over energiezuinige kozijnen, ramen en deuren

In Nederland wordt al sinds 1995 met de EPC gewerkt, de energie prestatie coëfficiënt. Deze EPC is sinds 1 juli 2012 onder gebracht in de EPG (NEN7120), de energie prestatienorm voor gebouwen, dit is de bepalingsmethode voor de EPC.

Meer informatie over energiebesparing in woningen en gebouwen via www.rijksoverheid.nl.

Op dit moment geldt de EPG alleen nog voor nieuwbouw, alleen is de verwachting wel dat de EPG ook voor bestaande bouw gaat gelden.

Vanaf 1 januari 2006 wordt een EPC grenswaarde van 0,8 gehanteerd, deze is per 1 januari 2011 verlaagd naar 0,6 en per 1 januari 2015 is de norm naar 0,4 gegaan.

De isolatie van gebouwen wordt uiteraard bepaald door een optelsom van een heleboel factoren, zoals wanden, daken, vloeren, gevelelementen, beluchting etc. Uiteraard spelen gevel elementen – zoals ramen deuren en kozijnen –  een belangrijke rol in de isolatiewaardes van een huis / gebouw.

Gezien de ontwikkelingen betekent het dat de ontwikkeling van ramen, deuren en kozijnen ook niet stil kan staan. Het is niet meer mogelijk om de isolatie van een kozijn te verbeteren met een ander glaspakket, er worden inmiddels ook hoge(re) eisen gesteld aan het ontwerp van het kozijn. Deze hoge eisen kunnen op dit moment alleen gerealiseerd worden met een houten kozijn, onder andere vanwege de isolatiewaarde en de profileermogelijkheden. Daarnaast is hout een natuurlijk materiaal wat recyclebaar is.

energiebesparing