Kruisdradige hout soorten schaven zoals Mahonie, Sapupira, Iroko, Bankirai etc.

Kruisdradige houtsoorten worden steeds populairder. Door de variatie van hout soorten die gebruikt worden in kozijn producties komen steeds vaker lastiger bewerkbare houtsoorten tegen. Dit in combinatie met de watergedragen verfsoorten, zorgt er voor dat het regelmatig voorkomt dat zichtkanten van ramen, deuren of kozijnen na productie afgekeurd worden, of om kostbare reparatie vragen door een beschadigd schaafoppervlak.

De oorzaak ligt vaak in het probleem dat bij het voorschaven het voorsplijten zo hard en diep gaat, dat dit bij het na- of fijnschaven niet meer rechtgetrokken gaat worden. Het opdelen van de snijkanten van de gereedschappen helpt hier ook niet, omdat de desbetreffende houtsoorten zo onvoorspelbaar en ongelijkmatig qua vezelrichting zijn.

Door het gebruik van watergedragen verven wordt het effect van de beschadigingen nog een keertje versterkt: uitstekende vezeltjes in het hout zuigen zich vol en versterken de plekken waar het oppervlak niet glad is.

De oplossing van dit probleem wordt geleverd door het bewerken van het hout met de zogenaamde RipTec techniek. Deze techniek zorgt er niet alleen voor dat het oppervlak van het hout gladder wordt, maar ook dat verbindingen beter sluiten en het de kwaliteit van het kozijn en andere elementen duidelijk verbetert. Door de investering in RipTec bespaart u aanzienlijk op nabewerkingskosten zoals plamuren en schuren.  Ook zal het bijdragen voor aanzienlijk minder uitval bij producten met een transparante afwerking.

riptec

Leitz RipTec Pre-Cutting System – Solutions for Planing & Profiling