Scharretjes in het hout bij het schaven

Eén van de problemen die u kunt tegenkomen bij het schaven van hout, is het ontstaan van scharretjes in het hout. Dit ontstaan van “hapjes” in het hout kan verschillende oorzaken hebben.
Ten eerste is het belangrijk te kijken welk soort hout of materiaal geschaafd wordt.

Voorsplijting met de draad meeZo hebben zachte houtsoorten sterker de neiging bij het schaven voorsplijting te vertonen: Dit betekent eigenlijk dat het hout voor de snede van het gereedschap uit splijt. Dit vergemakkelijkt het schaven wel, echter als de nerf van het hout schuin naar beneden loopt, is er een kans dat er voorsplijting onder het snijvlak in het hout plaats vindt, waardoor er scharretjes in het hout ontstaan.

funktionsprinzip integralEen ander probleem wat zich bij kruisdradige houtsoorten voordoet zoals bijvoorbeeld bij Bankirai, Iroko, Sapupira of Mahonie, is dat door verschillende richtingen van de draden van het hout, het snijvlak van het gereedschap nooit in de ideale richting op het hout staat. De oplossing die Leitz hiervoor biedt is in de vorm van RipTec gereedschap. Dit hybride gereedschap zorgt er voor dat er in 1 stuk gereedschap voorgeschaafd en finish geschaafd kan worden, waardoor uitbreuk van het te bewerken materiaal tot het verleden behoort.

Soms wordt het oppervlakte van reeds glad geschaafd hout weer beïnvloed doordat spanen van het werkstuk achter de frees weer inslaan op het oppervlakte. Dit betekent vaak dat er een probleem is met de afzuiging van de machine. Een oplossing kan ook gevonden worden door het gereedschap op de juiste manier te ontwerpen. U kunt over dit onderwerp hier meer lezen.

Herkent u dat u bij het schaven van uw hout scharretjes in uw te bewerken materiaal heeft? Neem contact met ons op en wij kunnen u zeker een oplossing bieden. Bel ons: tel. 0481 -748100

 

Zie ook:
Brandsporen of brandvlekken in het hout bij schaven