Diamant gereedschap slijpen / diamant eroderen

Diamant gereedschap slijpen

Het slijpen van diamant gereedschap gebeurt niet op de manier zoals de meeste houtbewerkingsgereedschappen of metaalbewerkingsgereedschappen geslepen worden. Normaal gesproken worden gereedschappen geslepen met behulp van slijpschijven. Diamant gereedschap is echter te hard om met een slijpsteen geslepen te worden, dus dit gereedschap wordt geërodeerd.

Diamant gereedschap slijpen eroderenDiamant gereedschap eroderen

Diamant gereedschap eroderen is een proces waarbij het gereedschap door middel van vonkvorming met een elektrisch proces scherp gemaakt wordt. Door een hoog potentiaal verschil tussen de elektrode en het te slijpen diamant gereedschap te creëren, ontstaat vonkvorming, die op de micron nauwkeurig gestuurd kan worden.

Diamant gereedschap slijpenMet deze vonkvorming wordt de stompe kant van het diamanten snij element weer scherp gemaakt. De maatvoering van de diamantplaat en de mate van afstomping bepaalt hoe vaak de diamant plaat geërodeerd kan worden. Bij sommige gereedschappen is het nog mogelijk de diamantplaat na te stellen na het slijpen zodat het gereedschap diameter en/of profiel constant ingezet kan worden.

Uiteindelijk wilt u het beste uit uw diamant gereedschap halen, dus zorgen wij ervoor dat wij uw gereedschap weer in optimale toestand retourneren. Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen, bel ons op 0481-748100 of mail ons!

 

 

Vezelcement of Eternit platen of golfplaten zagen

eternit zaag 2-crop-u2447Eternit zagen

Het zagen van Eternit (golf) platen is voor veel bewerkers een aparte uitdaging. Eternit platen kenmerken zich door de vezelcement structuur op basis van minerale grondstoffen. Juist deze minerale stoffen (waar Eternit plaat voor meer dan 95% uit bestaat) zorgen ervoor dat dit materiaal lastiger te zagen of te verwerken is. Conventionele zaagbladen worden vaak snel bot op Eternit en geven relatief veel stof af. Ook is het mogelijk dat de spanen van Eternit gaan vonken als niet het juiste gereedschap gebruikt wordt.

eternit zaag 1-crop-u2449Vezelcement zagen met slijtvast gereedschap

Leitz heeft al jaren geleden dit probleem onderkend en is op zoek gegaan naar goede oplossingen voor het zagen, boren of frezen van Eternit. Dit heeft geresulteerd in een reeks gereedschappen die zijn aangepast voor het bewerken van de minerale stoffen. Slijtvaste en stabiele tanden op het gereedschap zorgen voor een langere standtijd van het gereedschap. En voor het zagen van Eternit op de de handcirkelzaag heeft Leitz een speciaal programma zagen in de diameter 160 -225 mm. om de vezelcement (golf)platen nauwkeurig en probleemloos te kunnen verwerken. Ook voor de formaatzaag of de radiaal afkortzaag zijn er zaagbladen om Eternit te zagen.
Uiteraard is dit assortiment ook toe te passen op andere vezelcement of slijtvaste materialen zoals Fermacell, Trespa of gips.

Voor meer informatie, klik hier:

Eternit_Fermacell_folder

Wilt u weten wat wij voor u op korte termijn kunnen betekenen?
Bel met onze verkoop binnendienst: 0481 – 748100 of mail naar: info@leitz-service.org

Hybride gereedschap Riptec

Hybride gereedschap

leitz integral
Leitz integral hybride gereedschap

Hybride gereedschap is een vorm van gereedschap waarbij twee verschillende systemen worden geïntegreerd in één gereedschap. Hierdoor kunnen door dezelfde schaafkop of profielfrees twee bewerkingen in één klap uitgevoerd worden. Deze hybride techniek heeft zo als voordeel dat voorfrezen en eindbewerking tegelijkertijd plaats vinden.

Reeds in 2001 heeft Leitz bij één van haar klanten de eerste vorm van hybride techniek toegepast. Sindsdien heeft de tijd niet stil gestaan en heeft Leitz verder ontwikkeld aan deze vernuftige vorm van houtbewerkingsgereedschappen. Dit heeft geleid tot een superieure technologie die de beste is qua oppervlaktekwaliteit en standtijd, maar daarbij ook nog eens het laagste kosten niveau heeft met kosten per geproduceerde eenheid.  In 2010 heeft Leitz de innovatie prijs voor de hybride gereedschappen mogen ontvangen.

Integral techniek

De Integral techniek is onder de hybride vormen een specifieke toepassing: een RipTec mes zorgt voor de voorverspaning, vervolgens zorgt een (na-)profileermes voor het eindresultaat. daarbij kunnen ook nog eens de hoogste productiesnelheden gehaald worden met HPC – high Performance Cutting.

Bent u benieuwd wat Leitz u kan bieden op het gebied van hybride gereedschappen?
Bel ons: 0481 – 748100 of mail ons!

Zie ook:
hybride techniek

Houtbewerkingsgereedschap voor kozijnen

Goed houtbewerkingsgereedschap voor de productie van kozijn, ramen en deuren uitzoeken blijkt vaak nog niet zo eenvoudig. Wanneer kiest u het juiste houtbewerkingsgereedschap voor uw doelen. Op het eerste gezicht lijkt vaak een aanschafprijs het belangrijkste, maar we verstrekken u graag nog wat meer informatie over de punten waar u rekening mee kunt houden.K:Presentaties121003_Regiobijeenkomsten VMBOPennen Kozijn Mod

Wat wilt u gaan maken?
Voordat u houtbewerkingsgereedschappen aanschaft, is het goed eens een inventarisatie te maken van de profielen die u wilt gaan maken. Kijk daarbij niet alleen naar wat u nu maakt, maar vooral wat u in de toekomst verwacht te gaan maken. Ontwikkelingen in de kozijnprofileringen en veranderingen in de markt spelen daarbij  een belangrijke rol. De aanschaf van houtbewerkingsgereedschap is een goed moment om uw werk nog eens tegen het licht te houden. Leitz is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de timmerindustrie en kan u daarbij ondersteunen in uw keuze en heeft de kennis van de nieuwste profileringen. Ook kunnen wij u informeren over energiezuinige kozijnen ramen en deuren.
Voor de standaard profileringen in de Nederlandse kozijnindustrie beschikt Leitz over de 2000-serie gereedschappen, afgestemd op de nieuwste ontwikkelingen.

Aanschafprijs versus kosten per meter
Bij de aanschaf van een grote hoeveelheid houtbewerkingsgereedschappen wordt vaak gekeken naar het bedrag onder aan de streep: wat is de investering die er benodigd is? Echter de vraag die eigenlijk gesteld zou moeten worden is wat de kosten over een aantal jaren zijn per geproduceerde meter of per kozijndeel. Goedkoop is vaak duurkoop! Een lage aanschafprijs betekent vaak hogere onderhoudskosten in de vorm van snel bot worden van mesjes of hoge aanschafprijs van wisselmessen. Uiteindelijk zou op basis van wat u verwacht te gaan produceren een keuze gemaakt worden voor dat systeem houtbewerkingsgereedschappen die u het meeste rendement oplevert.

Hoge kwaliteit gereedschappen = hoge kwaliteit eindproduct
De kwaliteit van uw eindproduct wordt uiteindelijk bepaald door de zwakste schakel. De bezuiniging op uw gereedschap kan betekenen dat u meer werk heeft om uw product te maken tot de gewenste eindkwaliteit. Nabewerkingen zijn vaak vele malen duurder dan het eigenlijk productieproces. Na schuren willen we tegenwoordig al helemaal voorkomen, dit terwijl de intrede van kruisdradige houtsoorten tegenwoordig de houtbewerking alleen maar lastiger maken. Nauwkeurig houtbewerkingsgereedschap, geproduceerd volgens de hoogste toleranties, waarborgt een hoge kwaliteit in uw productie.

Wilt u meer informatie? Bel ons: 0481 – 748100 of mail ons!

 

Brandsporen of brandvlekken in het hout bij schaven

Komt u in uw schaafwerk brandsporen of brandvlekken tegen?
In de meeste gevallen is de oorzaak hiervan te vinden in een instelling van de machine in combinatie met het gereedschap. Hieronder een checklijstje van wat mogelijke oorzaken van brandplekken.

variplan plusHet gereedschap draait rond in stilstaand hout
Sons is de aanvoer van het werkstuk of het hout niet constant, zeker als dit niet automatisch gebeurt maar met de hand, bestaat de kans dat het werkstuk stil staat en het gereedschap op dezelfde plek staat te draaien met verhoogde kans op warmtevorming. Als het werkstuk snel te heet wordt kunnen de brandplekken of brandsporen ontstaan. De oplossing ligt in het zekeren van een continue aanvoer van het hout of werkstuk langs het gereedschap.

Snijsnelheid te hoog
Als de snijsnelheid te hoog is, kan dit ook brandsporen in het hout achterlaten. Een juiste snijsnelheid zorgt voor het beste resultaat. Een te hoge snijsnelheid wordt veroorzaakt door een te hoog toerental bij het te bewerken materiaal. Op het gereedschap hoort ook het maximaal aan te houden toerental te staan. Zorg in ieder geval dat deze in ieder geval niet overschreden wordt. Wilt u weten wat voor u de richtwaarden zijn voor de snijsnelheid, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

_dsc0018Aanvoersnelheid te laag
Een te lage aanvoersnelheid betekent dat het hout of werkstuk te langzaam langs het ronddraaiende gereedschap gevoerd wordt. Als uw schaafkop stof staat te maken in plaats van spanen, is dit meestal al een teken dat de aanvoersnelheid te laag ligt. Als dit stof dan ook nog eens warm draait en brandvlekken op het hout achterlaat bent u nog verder van huis. Daarnaast wordt uw gereedschap ook nog eens onnodig bot. De oplossing is duidelijk: aanvoersnelheid verhogen!

Bovenstaand zijn wat mogelijke oorzaken van het ontstaan van brandvlekken / brandplekken in hout. Staat uw oplossing er niet bij? Dat kan! Er zijn nog meer redenen te bedenken waarom deze brandsporen ontstaan. Bel (0481 – 748100 ) of mail ons met uw vraag!

 

Zie ook:
Scharretjes in het hout bij schaven

Scharretjes in het hout bij het schaven

Eén van de problemen die u kunt tegenkomen bij het schaven van hout, is het ontstaan van scharretjes in het hout. Dit ontstaan van “hapjes” in het hout kan verschillende oorzaken hebben.
Ten eerste is het belangrijk te kijken welk soort hout of materiaal geschaafd wordt.

Voorsplijting met de draad meeZo hebben zachte houtsoorten sterker de neiging bij het schaven voorsplijting te vertonen: Dit betekent eigenlijk dat het hout voor de snede van het gereedschap uit splijt. Dit vergemakkelijkt het schaven wel, echter als de nerf van het hout schuin naar beneden loopt, is er een kans dat er voorsplijting onder het snijvlak in het hout plaats vindt, waardoor er scharretjes in het hout ontstaan.

funktionsprinzip integralEen ander probleem wat zich bij kruisdradige houtsoorten voordoet zoals bijvoorbeeld bij Bankirai, Iroko, Sapupira of Mahonie, is dat door verschillende richtingen van de draden van het hout, het snijvlak van het gereedschap nooit in de ideale richting op het hout staat. De oplossing die Leitz hiervoor biedt is in de vorm van RipTec gereedschap. Dit hybride gereedschap zorgt er voor dat er in 1 stuk gereedschap voorgeschaafd en finish geschaafd kan worden, waardoor uitbreuk van het te bewerken materiaal tot het verleden behoort.

Soms wordt het oppervlakte van reeds glad geschaafd hout weer beïnvloed doordat spanen van het werkstuk achter de frees weer inslaan op het oppervlakte. Dit betekent vaak dat er een probleem is met de afzuiging van de machine. Een oplossing kan ook gevonden worden door het gereedschap op de juiste manier te ontwerpen. U kunt over dit onderwerp hier meer lezen.

Herkent u dat u bij het schaven van uw hout scharretjes in uw te bewerken materiaal heeft? Neem contact met ons op en wij kunnen u zeker een oplossing bieden. Bel ons: tel. 0481 -748100

 

Zie ook:
Brandsporen of brandvlekken in het hout bij schaven